En halua enää ikinä kuulla Timo Soinin suusta, että "kyllä kansa tietää."

Vaalit ovat alle viikon päässä, ja kaikki, mitä minulle on Timo Soinin esiintymisistä vaalitenteissä jäänyt mieleen, on valitus "Miksi kaikki muut saa puhua ja minä en, epäreilua!" Siis, niistä muutamasta vaalitenteistä, joihin Soini on vaivautunut paikalle. Ja olihan sitten se eräs YLEn tentti, johon Soini joutui yksin, kun ei saanut lupaa muokata ihmisten käsitystä perussuomalaisten naiskuvasta positiivisempaan suuntaan. Harmi.

Mitä muuta minulle on jäänyt mieleen Soinin ja perussuomalaisten kannoista? Ainakin se, että perussuomalaiset tukisivat mieluusti vain isänmaallisuutta henkivää taidetta tekotaiteellisen postmodernismin sijaan. Tämä surullisenkuuluisa kohta löytyy perussuomalaisten vaaliohjelmasta, joka pikaisellakin selailulla vaikuttaa lähinnä juosten kustulta huumoripläjäykseltä. Innolla odotin, miten Timo Soini moisen selittäisi.

- Siellä on muutama asia, joihin nirppanokkien haluttiinkin tarttuvan. Jos jossain sanoo postmoderni taide, niin koko maailma rääkäisee, perusteli Soini myöhemmin puolueensa vaaliohjelmaa.

Mikä pettymys. Odotin Soinilta edes yhtä aitoa ja järkevää argumenttia, mutta sainkin "Ähäkutti, kumihuuli, heti luuli, sehän oli vaan huumoria, enhän mä tosissani!"-tasoisen vastauksen.

Muistan myös Soinin suuttumuksen aborttikysymyksestä. Vinguttuaan pitkään, ettei aborttikantaa kysytä keltään muulta puolueen puheenjohtajalta, Soini joutui viimein vastaamaan kysymykseen YLEn puheenjohtajatentissä.

- Pidän kaikkea elämää pyhänä, sai Soini rutistettua itsestään.

Enempää hän ei kuitenkaan kantaansa halua perustella, koska se ei kuulemma liity millään lailla puolueen politiikkaan.

Perussuomalaiset ylpeilee sillä, että he tarjoavat kansalle vihdoin vaihtoehdon kolmen suuren puolueen rinnalla. Heillä on ajatuksia ja ideoita, joita kukaan ei ole tarjoillut Suomelle aikoihin. Miksi kuitenkin joka kerta, kun väitteille kaivataan perusteluja ja sanomalle sisältöä, perussuomalaiset turvautuvat vain huumoriin ja hassuihin sanaleikkeihin tai muihin väistelytaktiikoihin? Perussuomalaisten heikko perustelukyky tuntuu olevan yleisesti hyväksytty totuus, sillä edes toimittajat eivät ole vielä pistäneet Timo Soinille kovaa kovaa vastaan. Hassuista sutjautuksista kun tuntuu saavan mielenkiintoisempia otsikoita kuin siitä, millä perussuomalaiset todella perustelevat linjanvetojaan. Ketä ne edes kiinnostaisivatkaan? Kukapa perussuomalaisia äänestäisi faktojen vuoksi.

Timo Soini huutelee edelleen, että kyllä kansa tietää. Epäilen hieman, tietääkö sittenkään. Tai tietävätkö edes persut itse.