Kuluva talvi on poliitikkojen kuntavierailujen kulta-aikaa. Sen lisäksi, että kansanedustajaehdokkaat kampanjoivat itsensä eduksi ympäri vaalipiirin, myös puolueiden puheenjohtajat kiertävät kentillä vakuuttelemassa kansalaisia siitä, että juuri heidän puoluettaan kannattaa äänestää.

Viime viikonloppuna olin käymässä vanhempieni luona kotikylässäni Vaalassa. Selailin rauhassa aamukahvini lomassa sanomalehteä, kun silmiini osui pääministeri Mari Kiviniemen kuntavierailumainos. Kiviniemi on ollut tällä viikolla kiertämässä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kuntia. Huvittuneen hymyn sai kasvoilleni erityisesti aikataulusta löytyvä vierailu kotikuntani huoltoasemalla.

Kuvitelma virkansa puolesta ehkä Suomen vaikutusvaltaisimman naisen läsnäolosta tuppukylämme ABC-asemalla oli niin absurdi, että hihkaisin asiasta ääneen äidilleni. Kysyin, kai hän on menossa katsomaan ministeri Kiviniemeä.

”Miksi ihmeessä menisin”, kuului hämmästyksekseni äitini tympääntynyt vastaus, ”en lähde katsomaan jotakuta vain sen takia, että hän on julkkis.”

Tyrehtynyttä keskusteluamme ei auttanut enää edes huomautukseni siitä, kuinka oikea termi oli tässä tapauksessa ”pääministeri” eikä suinkaan pelkkä ”julkkis”.

Kaikki eivät suhtautuneet ministerin vierailuun yhtä kielteisesti. Kiviniemen vierailusta tehty juttu nousi perjantain Tervareitin etusivulle. Jutussa kerrottiin, kuinka ABC Vaalanportti täyttyi vierailun aikana viimeistä paikkaa myöten. Kiviniemeä oli tullut katsomaan satapäinen yleisö.

Haastateltujen kuntalaisten kommenteista huokui ilo siitä, että kiertue oli ulottunut myös Vaalaan. Vastaavanlaisia kansanedustajien vierailuja toivottiin lisää.

Itsekin innostuin Kiviniemen käynnistä. En päässyt paikalle, joten en pysty kommentoimaan vierailun sisältöä millään tavalla. Silti mielestäni oli kerrassaan huikaisevaa, että poliitikot innostuivat tulemaan niinkin pieneen paikkaan keskelle karua Kainuuta. Meitä ei olekaan täysin unohdettu!

Toisaalta aloin pohtia syitä sille, miksi olisin itsekin voinut mennä tapaamaan pääministeriä paikanpäälle. Jouduin toteamaan, etteivät perusteluni eronneet kauheasti niistä seikoista, joiden ansiosta päädyin paria päivää myöhemmin katsomaan perussuomalaisten Timo Soinia Raksilan marketeille Ouluun.  Halusin tavata poliitikon ja halusin kuulla tämän puhuvan. Ennen kaikkea halusin nähdä omin silmin sen henkilön, jonka tekemisistä media minulle päivittäin raportoi.

Ehkä äitini oli sittenkin oikeassa: menin katsomaan poliitikkoa vain nähdäkseni julkkiksen.

Saman tien aloin pohtia uudelleen pääministerin vierailua ABC Vaalanportissa. Jouduin toteamaan, että loppujen lopuksi minua vain ärsytti Kiviniemen vierailu. Tuntui väkisinkin epätoivoiselta ääntenkalastelulta tulla käymään kolmentuhannen asukkaan kunnassa puhumassa politiikkaa neljänkymmenenviiden minuutin ajan. Tuskinpa Kiviniemellä on oikeasti ollut suuria intressejä tutustua Kainuun alueeseen ja sen asukkaisiin.

Kuntalaiset sen sijaan olivat innoissaan siitä, että oma pitäjä on noteerattu niinkin tärkeiden poliitikkojen osalta. No, jostain niitä uusia ääniä on saatava, kun persut houkuttelevat vanhoja äänestäjiä puolelleen.

Kieltämättä kepuilta melko ovelaa tulla kansan pariin juuri sinne, missä syrjäseudun seurustelukulttuuri kukkii – huoltoasemalle.